قبلا مختصری در مطلب روند رو به رشد نماهای پویا در معماری معاصر به برج های البحار پرداخته بودیم. اگر به آب و هوای ابوظبی نگاهی بیندازیم، می بینیم بیشتر اوقات آفتاب شدید بوده، دما بالای ۱۰۰ درجه فارنهایت و احتمال بارش باران صفر است. در چنین شرایط سخت آب و هوایی، حتی معمارانی که طراحی بر اساس محیط را سرلوحه کار خود قرار می دهند هم با چالش بزرگی مواجه هستند. برای برج های دو قلوی ساخته شده در ابوظبی،معماران شرکت AEDAS نمای پویایی طراحی نموده اند که از «مشربیه»، (یک وسیله ی سنتی ایجاد سایه در امارات) برای ساخت آن الهام گرفته شده است.
سیستم ایجاد سایه مشربیه توسط تیم محاسباتی شرکت AEDAS توسعه داده و تولید شد. با استفاده از توصیف پارامتریک در تهیه طرح هندسی پانل های فعال نما،معماران توانستند تا پروژه را شبیه سازی کرده و طرحی را ایجاد کنند که با توجه به زاویه تابش خورشید و در طول روزهای مختلف سال عکس العمل نشان می دهد.
این دیواره به عنوان یک کرتین وال عمل می کند که با ۲ متر فاصله از دیواره ی خارجی و بر فریمی مجزا نصب گردیده است. هر یک از مثلث ها با فایبر گلس پوشانده شده و طبق برنامه ای که به آن قسمت داده شده، با حرکت خورشید از خود واکنش نشان می دهد که باعث کاهش جذب نور خورشید و نور زیاد آن می شود. هنگام غروب خورشید تمامی صفحات بسته می شوند و قسمت بیشتری از نمای زیرین قابل مشاهده می گردد.
هنگام طلوع خورشید از شرق، تمامی قسمتهای سایبانی «مشربیه» شکل در قسمت شرقی بسته می شوند و در طول روز که خورشید از شرق به غرب می رود تمامی نوار عمودی سایبان ها به حرکت خورشید عکس العمل نشان داده و حرکت می کنند.
طیق برآوردها چنین پوسته ای دریافت نور خورشید را بیش از۵۰ درصد کاهش داده و نیاز ساختمان به انرژی برای تهویه مطبوع را به شدت کاهش می دهد. علاوه بر این، قابلیت فیلتر کردن نور توسط سایبان ها به معماران اختیار بیشتری برای انتخاب نوع شیشه را داد. شیشه های انتخابی با رنگ نسبتا طبیعی به ساکنان ساختمان اجازه می دهد تا منظره زیباتری را نسبت به بیرون داشته باشند و همچنین نور کافی برای انجام کار در اختیار آنها باشد. در واقع این یک تکنیک قدیمی است که به صورت مدرن به کار برده شده است.
به خاطر مهندسی پایدار پروژه و رویکرد شهری و فرهنگی آن، این برج ها جایزه ی سال ۲۰۱۲ Tall Building Innovation Award را از آن خود کردند.
آقای Chris Wilkinson، از اعضای گروه داوران در مورد نمای برجهای البحار اذعان داشت:« تا به حال چنین پوسته ای با این وسعت ساخته نشده که توسط کامپیوتر کنترل شود و آن را با بهترین حالت نور داخلی و خورشیدی هماهنگ سازد. به علاوه، پوسته ی بیرونی پایه در فرهنگ کشور امارات عربی متحده دارد و مبین آن است».
چنین جایزه ای اهمیت و لزوم یکپارچگی شکل معماری، ساختار، سیستمها و استراتژی های طراحی پایدار را نشان می دهد.
4 دیدگاه ها
مطلب فوق العاده خوبی بود ، سپاس فراوان
سپاس از شما که همیشه از سایت ما دیدن می فرمایید
پروژه بسیار زیبا و مطلب خیلی خوب و کاربردی
خوشحالیم که توانستیم نظر شما را جلب کنیم
-نمایاران