شیشه سکوریت (نشکن)
فرآیند سکوریت کردن و یا نشکن سازی شیشه به دو مرحله اصلی تقسیم می شود
- در مرحله اول دمای شیشه را به حدود ۷۰۰ درجه سانتیگراد که همان دمای شیشه ای شدن (Tg) است ، می رسانند و چندین دقیقه شیشه را در این دما نگه داشته تا گرادیان دمایی در طول شیشه از بین رفته و دمای یکسانی در تمام شیشه ایجاد شود، کوره های مورد استفاده برای رساندن شیشه به دمای مورد نظر از نوع الکتریکی – مقاومتی هستند که از کنترل دمایی مطلوبی برخوردار می باشند. در پایان این مرحله شیشه به حالت خمیری با دمای همسان در کلیه قسمت ها تبدیل می گردد.
- در مرحله بعد شیشه که در فاز خمیری قرار دارد از کوره خارج شده و توسط دمنده های هوا به سرعت سرد می گردد، به طوری که سطح شیشه سریعاً از فاز خمیری به جامد تبدیل می شود، این در حالیست که هنوز مرکز شیشه در فاز خمیری قرار دارد، در ادامه با سرد کردن بیشتر، مرکز شیشه نیز شروع به جامد شدن می کند، کم شدن دمای مرکز با انقباض هایی همراه است که باعث فشرده شدن لایه خارجی شیشه شده و در نهایت منجر به ایجاد تنشهای فشاری بر روی سطح شیشه می گردد که با بهبود خواص استحکامی شیشه سکوریت (نشکن) همراه خواهد بود. در پایان این مرحله استحکام شیشه سکوریت به بیش از ۵ برابر شیشه خام خواهد رسید.
مزایای شیشه سکوریت یا شیشه نشکن:
در مقایسه با شیشه خام با ضخامت یکسان، شیشه سکوریت در مقابل شکستگی مقاومت قابل ملاحظه ای از خود نشان می دهد. به طوری که مقاومت دربرابر ضربه و استحکام خمشی این شیشه ها بیش از ۵ برابر استحکام شیشه های خام (ساده) می باشد.
در صورت شکست، شیشه سکوریت به قطعات کوچک با لبه های صیقلی تبدیل می شود که قدرت برش نداشته، این امر ، خطر آسیب رسانی را به میزان بسیار زیادی کاهش می دهد.
موارد عمده استفاده از شیشه سکوریت یا شیشه نشکن:
شیشه سکوریت در جایی که استحکام، مقاومت در مقابل حرارت و ایمنی مورد نظر باشد ، قابل استفاده میباشد. عموماً شیشه سکوریت در صنعت خودرو سازی برای مقابله از خورد شدن شیشه به قطعات بزرگ از شیشه سکوریت در سمتها و عقب خودرو استفاده میگردد.
در جلو از شیشه لمینیت استفاده میگردد چرا که در هنگام ضربه نمیشکند.
هنگامی که پارامترهایی نظیر مقاومت مکانیکی و ایمنی اهمیت قابل ملاحظه پیدا میکند، شیشه مقاومسازی شده (سکوریت) مورد استفاده قرار میگیرد. معمولترین مورد استفاده این شیشه بدین خاطر که پس از شکست، بصورت قطعات ریز در میآید در صنعت اتومبیل برای شیشههای جانبی و عقب مورد استفاده قرار میگیرد (برای شیشه جلو در عوض از شیشه لمینیت که هنگام شکست جدا نمیشود استفاده میگردد)
در لوازم خانگی با استفاده از ماشین آلاتی همچون سی ان سیها و برشهای تمام اتومات – دستگاهای واترجت – دستگاهای تراش با قابلیت تنظیم هر نوع برداشت – دستگاهای چاپ تمام اتوماتیک – کورههایی از نوع کانوکشن – و غیره میتواند انواع شیشههای هودطرح دار با هر نوع برش اعم از پنل و بدنه– سینکهای شیشهای با طرحهای کار شده بر روی شیشه – اجاق گاز رومیزی و فر توکار و یخچال – شیشههای تزیینی را تولید نمود.
در ساختمان سازی شیشه سکوریت برای سازههای بدون قاب مانند در ورودی و یا هر مکانی که احتمال صدمه زدن به انسان را داشته باشد قابل استفاده است.
شیشه سکوریت قابلیت برش و یا فرم دهی را ندارد. تمامی فرایندها مانند برش، سوراخ کردن و… باید قبل از سکوریت کردن شیشه انجام گیرد.
منابع:
www [ dot ] azarjaam [ dot ] com
ویکیپدیا، دانشنامه آزاد