یکی از مصالحی که کاربرد زیادی در طراحی نمای ساختمان دارد ، سرامیک است. سرامیک خود انواع گوناگونی دارد.
طبقهبندی سرامیکها:
سرامیکها از لحاظ کاربرد به شکل زیر طبقهبندی میشوند:
* سرامیکهای سنتی (سیلیکاتی)
* سرامیکهای مدرن (مهندسی)
* سرامیکهای اکسیدی
* سرامیکهای غیر اکسیدی
سرامیکهای اکسیدی را از لحاظ ساختار فیزیکی میتوان به شکل زیر طبقهبندی کرد:
* سرامیکهای مدرن مونولیتیک (یکپارچه)
* سرامیکهای مدرن کامپوزیتی
سرامیکهای سنتی :
این سرامیکها همان سرامیکهای سیلیکاتی هستند. مثل کاشی، سفال، چینی، شیشه، گچ، سیمان و …
سرامیکهای مدرن:
این فرآوردهها عمدتاً از مواد اولیه خالص و سنتزی ساخته میشوند. این نوع سرامیکها اکثراً در ارتباط با صنایع دیگر مطرح شدهاند. سرامیک های مدرن دارای خواص حرارتی، مکانیکی و شیمیایی ویژه ای هستند. سرامیک های اکسیدی بسیار خالص مانند آلومینا و زیرکونیا، سوخت های هسته ای بر پایه اکسید اورانیم، کاربید ها و نیتریدهای سرامیکی و شیشه سرامیک ها در دسته سرامیک های مدرن جای می گیرند.
سرامیک های مدرن بر اساس ترکیب شیمیایی به دو دسته سرامیک های اکسیدی و غیر اکسیدی تقسیم بندی می شوند.
از میان سرامیک های اکسیدی می توان از آلومینا (Al۲O۳)، زیرکونیا (ZrO۲)، توریا (ThO۲)، برلیا (BeO)، منیزیا (MgO) نام برد.
از میان سرامیک های غیر اکسیدی می توان به نیترید سیلیسیوم (Si۳N۴)، نیترید بور (BN)، کاربید سیلیسیم (SiC) و کاربید تنگستن (WC) اشاره کرد.
انواع سرامیک نما از لحاظ ضخامت و شکل :
- سرامیک های یک جداره پانلی که از ضخامت ۳ میلیمتر تا ۲۰ میلیمتر تولید می شوند .
- سرامیک های تهویه شونده سوراخ دار که از ۱۴ میلیمتر تا ۳۰ میلیمتر با اشکال مختلف ، سایزهای متنوع و سیستمهای نصب مخصوص به خود تولید می شوند .
مزایا استفاده از سرامیک در طراحی نما:
با توجه به قیمت بالای سنگ و باری که سنگ به ساختمان تحمیل میکند، جهت نمای ساختمان در بعضی کشورها استفاده از سرامیک رواج قابل ملاحظهای پیدا کرده است. نمای سرامیک مشکل وزن را تا حدود یک چهارم وزن سنگ حل کرده است .
از ویژگیهای مثبت نمای سرامیک مقاومت فیزیکی بالا و مقاومت دربرابر یخزدگی را می توان نام برد. یکی دیگر از ویژگی مهم آن ضدحریق بودن آن است و اینکه در برابر آتش تغییر شکل نمیدهد، با گذشت زمان تغییر رنگ نمیدهد و در برابر اشعه خورشید هم مقاوم است.از این جهت جزء مصالح مناسب در طراحی نما است. کاشی و سرامیک تفاوت چندانی ندارند، لعابی که روی قسمت سخت کاشی را میپوشاند و شکل زیبایی به آن میدهد، میتواند از جنسهای مختلفی باشد که اگر از سرامیک باشد به آن کاشی سرامیک یا سرامیک گفته میشود. البته در گذشته ابعاد کاشیها هم کوچکتر از سرامیک بود، اما الان کاشیها هم در ابعاد گوناگون و متنوعی تولید میشوند.
البته سرامیک علاوه بر کاربردش در طراحی نمای ساختمان و دیوارهای ساختمان در تولید وسایل بهداشتی و مصالح ساختمانی نظیر آجر سفالهای تزئینی داخل و خارج، سفالهای بام، کانالهای فاضلابی و سفالهای ضداسیدی نیز کاربرد دارد.
یکی از مهمترین دلایل استفاده از کاشی و سرامیک در طراحی و اجرای نمای ساختمان و معماری ساختمان بهداشتی بودن آن نسبت به سنگ و سیمان و سایر مصالح است و دیگر اینکه کاشی و سرامیک عایق رطوبت هم هستند و تغییرات ناگهانی درجه حرارت را بین ۲۰ تا ۱۰۰ درجه به خوبی تحمل کرده و دچار ترک در بدنه یا لعاب نمی شوند. کاشی و سرامیک دارای تنوع بی نظیر طرح و رنگ است که در انتخاب آن ممکن است دچار سردرگمی هم بشوید.
یکی دیگر نکات مهم در طراحی نمای ساختمان پاکیزگی نماست ، سرامیک ها به راحتی کثیف نمی شوند و از طرفی به راحتی قابل شستشو هستند .
معایب استفاده از سرامیک در طراحی نما:
از جمله معایب استفاده از سرامیکهای یک جداره با ضخامت کم در نمای ساختمان، عایق نبودن آن به سرما و گرما و صدا میباشد. همچنین برخی از انواع نماهای سرامیکی به دلیل حالت لعاب چاپی و یکنواخت بودن طرح و همچنین به دلیل بازتاب شدید نور جلوه زیبایی به ساختمان نمی دهند و برای بیننده به زودی خسته کننده می گردند. در صورت نصب چسبی یا ملاتی سرامیک ، این نما در هنگام نصب مشکل پیوستگی داشته و بندهای آن نمایان است. به علت منشاء رس سرامیک ، چسبندگی مستحکم به مصالح سیمانی نداشته و تغییرات جوی باعث انقباض و انبساط و جدا شدگی آن از بدنه ساختمان می گردد. همچنین با کوچکترین نوسانات دمایی دچار ترک و شکستگی می گردد که همه این معایب در سرامیک های تهویه شونده دوجداره یا سوراخ دار حل شده است .
قیمت سرامیک ها از متری ۳۰۰،۰۰۰ ریال تا ۴،۰۰۰،۰۰۰ ریال در مدلها ، طرحها و برندهای مختلف می باشد .
منابع:
cement-plast [ dot ] com
nemachin [ dot ] com
dir [ dot ] wikipg [ dot ] com
ویکیپدیا، دانشنامه آزاد
1 دیدگاه
چه عکسای خوبی .
مخصوصا ساختمان کوکاکولا